Sydämen pysähtyminen ei katso aikaa, eikä paikkaa. Sydämenpysähdys voi sattua kenelle tahansa, lapselle, nuorelle, keski-ikäiselle tai jo ikääntyneelle henkilölle. Sydän voi pysähtyä kesken kauppareissun, työpäivän aikana, harrastuksissa tai vaikka lenkkipolulla.

Defibrillaattori auttaa näissä tilanteissa. Tilastojen mukaan äkillisiä sydänpysähdyksiä tapahtuu Suomessa vuosittain yli 5 000 kappaletta.

Defibrillaattori pelastaa henkiä

Äkillisen sydänpysähdyksen satuttua, yleensä vain 2–5% sen saaneista selviää hengissä. Jos defibrillaattoria eli tutummin sydäniskuria ei ole heti käytettävissä autettavan lähistöllä, käy yleensä huonosti. Ilman defibrillaattoria, 1/3 autettavista menehtyy. On siis merkittävää, että defibrillaattorin avulla voidaan pelastaa ihmishenkiä jopa 2/3 hätätilanteessa.

Äkillisen sydänpysähdyksen kohdalla, ensimmäiset 10 minuuttia ovat elintärkeät autettavalle. Jokainen minuutti, jonka autettava joutuu odottamaan apua, heikentävät eloonjäämisen todennäköisyyttä. Sydämen pysähtyminen on aina hätätilanne, sillä se tapahtuu yleensä aivan yllättäen.

Jokaiseen organisaatioon oma defibrillaattori

Tehokas paineluelvytys voi ylläpitää osittain autettavan henkilön verenkiertoa, mutta sydäniskuri tekee tärkeimmän työn. Sen antama sähkövirta on ainut pysäytyskeino vaaralliselle rytmihäiriölle ja käynnistää sydän uudelleen. Defibrillaattoria voi käyttää kuka tahansa, siihen ei tarvita erillistä koulutusta, eikä sillä voi vahingoittaa ketään.

Kuka tahansa voi missä tahansa joutua joskus käyttämään defibrillaattoria ja auttamaan äkillisen sydänpysähdyksen kokenutta henkilöä. Defibrillaattori kuuluu joka paikkaan, missä se on helposti otettavissa hädän tullen ja lähellä apua tarvitsevaa ihmistä. Näin sijoitat defibrillaattorit oikein. Puuttuuko teiltä vielä organisaatiostanne defibrillaattorit? Tutustu lisää tuotteisiin ensiaputarvike.fi